Site Loader
W górę
Rock Street, San Francisco

Goździk pyszny (Dianthus superbus)

Goździkowate (Caryophyllaceae)

Okres kwitnienia: VI-VII

Występowanie: Gatunek euroazjatycki, którego zwarty areał obejmuje głównie Europę Środkową i Wschodnią, od wschodniej Francji poprzez Niemcy, Alpy, Góry Dynarskie, Nizinę Panońską i Środkowoeuropejską, Karpaty aż po Białoruś, płw. Kolski oraz północno-zachodnią część europejskiej Rosji. Poza tym w rozproszeniu obejmuje azjatycką część Rosji, od gór Ural, poprzez południową Syberię, Mandżurię, płw. Koreański i dalej na wschód sięgając wysp Japońskich, wysp Kurylskich i Sachalinu. Pojedyncze stanowiska notowane są także w Finlandii, Pirenejach i wschodnich Chinach. Lokalnie zawleczony do Ameryki Północnej.

W Polsce stanowiska rozproszone są na całym terytorium, z czego największa koncentracja obejmuje Lubelszczyznę oraz dolinę Wisły. Poza tym notowany na Śląsku, Kujawach, Pomorzu i w Wielkopolsce. Na Dolnym Śląsku posiada rozproszone stanowiska, głównie na Nizinie Śląskiej w dolinach rzek Odry, Oławy, Baryczy, Jezierzycy, Ślęzy, Widawy i Nysy Kłodzkiej. W Sudetach gatunek rzadki, stwierdzony przeważnie w niższych położeniach jak Przedgórze i Pogórze Sudeckie. Notowany w kilku rezerwatach przyrody oraz użytkach ekologicznych (Łąka Sulistrowicka, Stawy Milickie).

Post Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.