Tajęża jednostronna

TAJĘŻA JEDNOSTRONNA (Goodyera repens)


Storczykowate (Orchidaceae)

Okres kwitnienia: VII-VIII

Występowanie: Gatunek jest szeroko rozprzestrzeniony na półkuli północnej obejmując Eurazję i Amerykę Północną. Zwarty zasięg obejmuje głównie północną, środkową i wschodnią Europę oraz północno-wschodnią część Ameryki Północnej (Kraina Wielkich Jezior, Quebec, tereny wokół zatoki św. Wawrzyńca). W Europie zwarty zasięg przebiega od Alp, poprzez Europę Środkową i Skandynawię, po Karpaty i północno-zachodnią Rosję. Poza tym w rozproszeniu notowana jest w części zachodniej i północno-zachodniej (Wyspy Brytyjskie, Niemcy, kraje Beneluksu) a także w Azji (rosyjska część Syberii, Chiny, płw. Koreański, Wyspy Japońskie, Himalaje, Kaukaz) i Ameryce Północnej (Kanada, wschodnie wybrzeże USA, Appalachy).

W Polsce gatunek występuje na rozproszonych stanowiskach najczęściej w północnej i północno-wschodniej części (pas Pomorza, Mazury, Suwalszczyzna, Podlasie). Notowane są także pojedyncze stanowiska w innych regionach kraju (Małopolska, Ponidzie, Karpaty). Na Dolnym Śląsku pierwotnie stwierdzona na stanowiskach w Sudetach Zachodnich i Wschodnich (Karkonosze, Góry Izerskie, Góry Kaczawskie, Masyw Śnieżnika). Obecnie jedyne potwierdzone stanowisko znajduje się w Górach Stołowych w okolicy Polanicy Zdrój (poza obszarem parku narodowego).

Gatunek chroniony w kilku parkach narodowych (Białowieski, Wigierski, Borów Tucholskich, Tatrzański, Babiogórski) oraz wielu rezerwatach leśnych (Białogóra, Czerwony Krzyż, Dubicze Cerkiewne, Dziki Kąt, Garwolin, Jawora, Piłackie Wzgórza, Zabuże) i obszarach Natura 2000.

Zostaw wiadomość

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>