Jak zrobić sos grzybowy?
26 czerwca 2017Sos grzybowy najlepiej smakuje, gdy przyrządzimy go ze świeżych grzybów, ale nie oznacza to, że nie można wykorzystać tych mrożonych. Świetnie łączy się z plackami ziemniaczanymi, kaszami czy polędwiczką wieprzową, warto więc znać jego przepis. Dlatego odpowiemy dzisiaj na pytania: z jakich grzybów najlepiej przygotować sos, jakich przypraw użyć oraz czym go zagęścić? Zapraszamy do naszego poradnika.
Sos grzybowy – jakie grzyby użyć?
Tak naprawdę rodzaj grzybów, których użyjemy zależy od naszych upodobań. Podgrzybki, borowiki (z nich otrzymamy najbardziej aromatyczny sos), pieczarki, kurki – każde z nich sprawdzą się równie dobrze. Jeżeli nasze poranne zbiory obfitowały w mieszankę różnych gatunków, oczywiście możemy je połączyć w jeden sos, ale musimy mieć na uwadze fakt, że każdy gatunek może potrzebować różnych czasów gotowania.
Grzyby świeże
Wymagają od nas odpowiedniej obróbki. Musimy dobrze je oczyścić z piasku, ziemi liści, czy igieł. Odcinamy również korzonek. Jeżeli to możliwe, unikajmy mycia ich pod bieżącą wodą – zwłaszcza te odmiany, które mają miękką gąbkę pod kapeluszem. Najlepiej przecierać je wilgotną szmatką, gdyż w ten sposób nie uszkodzimy struktury grzyba. Tak dokładnej pracy nie wymagają pieczarki, które zazwyczaj w sklepie są już oczyszczone, dodatkowo dobrze znoszą mycie „pod kranem”. W zależności od ich wielkości – kroimy na mniejsze kawałki.
Grzyby mrożone
Jeżeli chcemy przywołać letni smak, który niewątpliwie kryje się w grzybach, możemy użyć mrożonych grzybków. Jeżeli zostały poddane procesowi mrożenia w odpowiedni sposób, to w żadnej mierze nie utraciły swoich wartości odżywczych i – przede wszystkim – smaku. Wystarczy tylko odpowiednio wcześnie rozmrozić produkt w lodówce.
Grzyby suszone
Cechuje je niezwykle silny aromat, który, z odpowiednimi dodatkami, stworzy pyszną kompozycję. Jak przygotować sos z suszonych grzybów? Musimy najpierw dobrze je namoczyć w letniej wodzie. Po 15 minutach możemy rozpocząć gotowanie, które powinno trwać około 30 minut, aby grzyby zdążyły zmięknąć.
Sprawdź: jak prawidłowo suszyć grzyby.
Jak przygotować sos grzybowy – krok po kroku
Gdy już wiemy na jakich grzybach będziemy opierali nasz sos, jesteśmy gotowi do jego wykonania. Niezbędnymi produktami są: cebulka, masło (najlepiej klarowane), słodka śmietana 30%.
- Jeżeli używamy suszonych grzybów – teraz jest czas na ich namaczanie i gotowanie.
- Zaczynamy od posiekana cebuli oraz czosnku i podsmażenia ich na maśle.
- Po 5 minutach dodajemy grzyby (suszone – muszą być wcześniej ugotowane, mrożone – rozmrożone).
- Smażymy 20 minut, mieszając w trakcie.
- Dodajemy śmietanę, przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszki.
- Opcjonalnie można dodać odrobinę octu jabłkowego.
Zobacz: jak zrobić sos grzybowy?
Jak zagęścić sos grzybowy?
Odpowiednia ilość śmietany 30% i redukcja wody powinny wystarczyć do tego, aby sos nabrał odpowiedniej konsystencji. Wystarczy, że do kubeczka nalejemy kilka łyżek sosu, który powstał podczas podsmażania grzybków i łączymy go ze śmietaną, dokładnie mieszając. Następnie powoli przelewamy całość na patelnię, uważając, aby nie zważyć śmietany. Jak zredukować wodę? Wystarczy na wolnym ogniu gotować sos, bez przykrywki, by woda mogła swobodnie parować. Ten sposób wymaga od nas dozy cierpliwości.
Gdy to nie wystarczy, do mieszanki w kubeczku dodajmy pół łyżki mąki ziemniaczanej, dokładnie rozmieszajmy całość – nie chcemy żeby powstały grudki. Wylewamy zawartość kubka do sosu, cały czas mieszając. Chwilę gotujemy, aż całość zgęstnieje.
Jakie przyprawy do sosu grzybowego?
Oczywiście w sosie grzybowym nie może zabraknąć króla i królowej przypraw, czyli soli oraz pieprzu. Bardzo dobrze pasuje pieprz grubo mielony, który możemy dodać już bezpośrednio na danie. Zarówno świeże, jak i suszone zioła również są mile widziane – natka pietruszki, tymianek, rozmaryn, świetnie podkreślą wyjątkowy smak grzybów.
Pamiętajmy jednak, aby nie przesadzać z ilością przypraw i dodatków, aby nie zdominować aromatu grzybów, który przecież jest najważniejszy w tym sosie.
Co pasuje do sosu grzybowego?
Sos grzybowy jest świetnym dodatkiem do dań makaronowych. Tagliatelle z polędwiczką wieprzową w sosie borowikowym, to sztandarowe danie, którego nie powstydzi się żadna restauracja. Bardzo dobrze pasuje również do wszelkiego rodzaju kasz – zarówno z dodatkami mięsa gulaszowego, jak i w wersji wegetariańskiej. Dla fanów placków ziemniaczanych sos grzybowy jest niezbędnym uzupełnieniem tego pysznego dania. Ziemniaki w każdej postaci sprawdzą się doskonale w tym połączeniu! No i mięsa – nie mogło ich zabraknąć w tym zestawieniu. Pieczona karkówka, polędwiczka, duszony schab – bardzo „lubią się” z grzybami skąpanymi w sosie.
Sos grzybowy może urozmaicić smak wielu dań. Doskonale smakuje zarówno latem ze świeżych grzybów, jak i zimą – z wykorzystaniem mrożonych, czy suszonych. Jakie danie z sosem grzybowym jest Waszym ulubionym?